Bula imobiliară din România, sub reflector: se simte deja ”explozia” în aproape toată țara. Cât costă apartamentele

de: Alexandru Puiu
12 05. 2023

De mai bine de jumătate de an, românii nu-și mai permit ratele la apartamente și, mai mult decât atât, prea puțini se mai înhamă la un credit ipotecar din cauza nivelul sporit de impredictibilitate al dobânzilor. Era doar o chestiune de timp până când să se reflecte realitatea din piață în prețurile cerute de dezvoltatori.

Într-o singură lună, aprilie 2023, prețurile medii la apartamentele din România au înregistrat o scădere de 0,6%, conform celei mai recente analize realizate de Imobiliare.ro. Valoarea medie pentru un metru pătrat util cerută la vânzare este la momentul de față de aproximativ 1425 de euro, comparativ cu 1433 de euro în martie.

„Evoluția prețurilor apartamentelor a fost contrastantă în luna aprilie. În nicio altă lună din acest an nu am remarcat oscilații atât de diferite. Pe de o parte, am constatat evoluții de preț contrastante între cele două segmente vechi și nou, cu creșteri de până la 2.2% pe segmentul nou din Timișoara, dar și între orașe în cadrul aceluiași segment, unde se remarcă scăderile de preț din București în opoziție cu evoluția din Cluj-Napoca sau Constanța. Dinamica piețelor locale a fost diferită, fapt ce se oglindește în evoluția diferită a prețurilor de la un oraș la altul”, Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente în România

În București, s-a înregistrat un ușor declin de la o lună la alta în materie de prețuri, 0,5%, până la 1500 de euro pe metru pătrat de la 1507 euro. Interesant este că locuințele vechi s-au apreciat cu 0,7%, în timp ce apartamentele din blocuri noi s-au depreciat cu 1,4%. Cele noi sunt mai ieftine, 1432 de euro pe metru pătrat.

Realitatea din Brașov este că prețurile au crescut în martie cu 1,5% doar ca să scadă în aprilie cu 0,4%, de la 1596 de euro la 1590 de euro pe metru pătrat, peste București cu mult. Faptul că acest colțișor din Transilvania merge într-o direcție absurdă este confirmat și de faptul că un apartament nou din Brașov a continuat să crească cu 1,9% de la 1857 de euro la 1892 de euro. Apartamentele vechi sunt în jur de 1529 de euro pe metru pătrat.

În Cluj Napoca, pretențiile vânzătorilor sunt de 2421 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 1% de la o lună la alta. În Constanța, media este acum de 1469 de euro, în creștere cu 0,3%. În Iași, saltul este de asemenea infim, de 0,5%, până la o medie de 1376 de euro. În Timișoara, valorile de achiziție au stagnat în jurul cifrei de 1464 de euro.

Piața imobliară cunoaște în această perioadă o stagnare relativă a prețurilor medii ale locuințelor, respectiv o stagnare a activității de creditare imobiliară, pe fondul creșterii accentuate a dobânzilor la creditele imobiliare în ultimele 12 luni, arată datele monitorizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor, citat de Economedia.ro.